Spørsmål og svar


Klikk på + ved siden av den kategorien du er interessert i, så ser du alle spørsmålene. Klikk på spørsmålet og se svaret. Nederst på siden kan du sende inn dine egne spørsmål

 
 
   

+ Når det brenner

+ Brannvern

+ Feier

+ Generelle spørsmål/annet

 

 

1. Vi har hatt om brannvern men hva gjør man hvis det brenner å du er alene hjemme å har ingen telefon å ingen naboer er hjemme? (Til toppen)

Hei. Er du alene hjemme og det begynner å brenne er det viktig å gjøre følgende: 1. Er brannen liten slik at du kan klare å slokke den selv uten å bli skadet eller puste inn brannrøyk - prøv å gjøre dette med vann eller slokkeapparat. 2. Er brannen større og det er mye røyk - røm ut av huset med en gang ved å bruke rømningsvei hvor det ikke er røyk. 3. Prøv å finne noen på gaten som kan ringe 110 for deg, samtidig som du forklarer hva som har skjedd og hvor du bor, slik at de du treffer kan sende brannvesenet i riktig retning. 4. Er dette en voksen person, kan han eller hun også prøve å slokke brannen før brannvesenet kommer, hvis dette er mulig.


2. Hva skjer hvis det brenner og vi ikke slukker? (Til toppen)

Hei. Hvis det brenner og man ikke slukker brannen vil denne bare vokse seg større og større helt til alt som kan brenne har brent opp. Det er derfor viktig at man får slokket en brann så fort som mulig, slik at man begrenser skaden og samtidig hindrer at brannen sprer seg til andre bygninger eller brennbart materiale også. Alarmnummeret til brannvesenet er 110. Det er viktig å ringe dette nummeret så fort som mulig hvis man oppdager en brann.


3. hei! jeg lurer på når det brenner hvorfor er det varmt? (Til toppen)

Hei. I en brann blir det varmt fordi ild skaper enorm varme gjennom sin forbrenningsprosess. Alle ting som er laget av et brennbart materiale kan brenne når det når sin tenntemperatur. Da avgir materiale en gass som igjen er det som brenner og lager flammer (nesten som en lighter). Temperaturen i en brann kan bevege seg opp mot 1300-1400 grader.


4. hei,jeg lurer på hva som skjer med tingene de man er veldig glad i kan det gå og redde??hilsen sara på 5 år(låmer pcen til mamma) (Til toppen)

Hei Sara. Hvis det skulle oppstå en brann så er det viktig at man først og fremst redder ut alle mennesker og dyr fra boligen. Når du spør om hva som skjer med tingene som man kan være glad i, så skjønner vi godt at man ønsker å redde ut disse også. Det er derfor viktig at din egen familie har en god plan på hva de skal gjøre i tilfelle brann, slik at man kan få slokket brannen raskest mulig, og sørge for at tingene ikke blir ødelagt. Samtidig prøver alltid våre brannkonstabler å redde de ting som er viktig når de kommer til en brennende bygning. Det som er viktig å huske på er at du aldri må gå inn igjen i en brennende bygning for å hente ut noen av tingene dine. Da kan du risikere å skade deg selv, og det er jo det siste vi ønsker. Det er lurt om du tar opp din bekymring med mamma og pappa, så kan dere lage noen regler hjemme for hvordan en skal oppføre seg slik at brann lett ikke kan skje, og tingene du er så glad i får være i fred.


5. Hva skal man gjøre når komfyren brenner? (Til toppen)

Hei. Ved brann i komfyren er det viktig å skru av alle plater og stekeovn om mulig. Videre kan man slokke branner i gryter og stekepanne (fett- og oljebrann) ved å bruke et grytelokk for å kvele flammene. Brenner det inne i stekeovnen kan man prøve å kvele brannen med brannteppe eller liknende, eller forsiktig spraye på litt vann og så lukke stekeovnsdøren. Er det fett som brenner i stekeovnen, skal man ikke bruke vann for å slokke, da dette kan gjøre brannen større.


6. Når det brenner kan jeg være i LIVE? (Til toppen)

Hei. I de fleste branner går det bra med menneskene som har oppholdt seg i boligen. Det er i de tilfeller hvor man ikke vet hvordan en skal reagere, hvor panikken sprer seg, at det kan gå galt. Det er derfor viktig å ha brannøvelser samt gode rutiner i hjemmet, slik at alle oppfører seg på en måte som forebygger branner, og alle vet hva de skal gjøre skulle det uansett skje en brann.


7. Hva skal man gjøre hvis man er hjemme og det begynner å brenne? (Til toppen)

Hei. Hvis det starter en brann mens du er hjemme alene, bør du raskt prøve å slokke den med vann, apparat eller legge noe over som kan kvele flammene. Dette gjelder KUN hvis brannen akkurat har startet, med lite røyk og liten flamme og derfor enkelt kan slokkes. Utover det skal man sørge for å komme seg ut av huset, så ringe til brannvesenet på tlf 110, eller få en nabo eller andre voksne ute til å hjelpe deg å ringe brannvesenet. Gå aldri inn i en brann for å hente dyr eller gjenstander som man kommer på at man har glemt igjen inne.


8. Når det brenner, hva er det viktig å tenke på? (Til toppen)

Hei. Når det brenner er det viktig å ta rede på omfanget av brannen, slik at voksne kan slokke brannen på et tidlig tidspunkt før den rekker å bli stor. Barn skal forlate boligen raskt men kontrollert slik at man kommer seg i sikkerhet. Det er derfor viktig at hele familen har øvd på hva man skal gjøre i en brannsituasjon, slik at alle vet hva de andre gjør, alle vet hvilke rømningsveier en kan bruke, alle vet hvor slokkeutstyret står, og alle vet hvor møteplassen er utenfor boligen.


9. Skal man slukke lyset når det er brann? (Til toppen)

Hei. I en brann, er det viktig å komme seg trygt ut av huset det brenner i. For å gjøre dette, kan det hende man trenger lys for å se hvor man skal gå, og da er det lurt å la lyset stå på. Hvis det er lyst ute, og man ser godt hvor man skal rømme, er det ikke noe i veien for å slokke lyset, men en skal ikke bruke unødvendig tid på dette. Strøm er ofte en årsak til branner, så det er derfor lurt å bruke elektriske ting på en fornuftig måte, og samtidig ta ut støpselet av stikkontakten når man ikke trenger å bruke dem.


10. skal man holde seg langt unna huset når det brenner? (Til toppen)

Hei og takk for ditt spørsmål. Det er viktig å holde seg unna hus som står i brann. Både varmestråling fra flammene og giftig røyk kan spre seg langt fra et hus som brenner. Det er derfor veldig viktig at man holder seg på god avstand fra brennende hus, selv om man skulle bli litt nysgjerrig på hva som skjer.


11. Hva er det viktigeste og gjer når det brenner? (Til toppen)

Det viktigste en kan gjøre når det brenner, er å komme seg ut av huset. Sørg for å varsle alle som er i huset, slik at alle kommmer seg i sikkerhet. Videre er det viktig å ringe brannvesenet på 110, slik at de raskest mulig kan starte slokkearbeid. Hvis brannen er i startfasen, kan voksne prøve å slokke brannen med tilgjengelige slokkemidler inntil brannvesenet kommer.


12. Går hunder bort til flammene? (Til toppen)

Hunder og andre dyr vil sky flammer og brann. De vil derfor prøve å komme seg unna en brann, istedet for å gå nærmere. Luktesansen til hunder vil også gjøre at de kan merke en brann raskere enn oss mennesker, og de fleste hunder vil derfor pipe eller bjeffe i slike situasjoner.


13. Hvordan kan du se hvor farlig røyken er? (Til toppen)

Det er vanskelig å se hvor farlig røyken kan være, da giftige gasser i røyken ikke trenger å være synlige i det hele tatt. Et eksmpel på dette er Co gass (carbonmonoksid) som kan befinne seg i et rom uten at den syns eller kan luktes. En regel bør derfor være at all røyk er farlig. Utover det kan en si at lysegrå røyk, som ofte er det som kommer når vi brenner bål eller i peisen, inneholder mindre farlige stoffer enn mørk røyk, som tilsier at det er mange stoffer i røyken som ikke har brent helt opp, og som derfor er mer farlig å puste inn. Det vil alltid være giftstoffene/kjemiske reaksjonene i materialene som brenner som vil avgjøre hvor farlig røyken vil være.


14. Hvilke gasser er det i røyk og hvorfor kommer det? (Til toppen)

Det finnes mange ulike branngasser og hvilke gasser som kommer er avhengig av hva som brenner. Det er stor forskjell på gassene som kommer fra en brann i treverk eller fra en skumgummimadrass, for eksempel. Noen av gassene er farligere enn andre, men det er viktig å vite at alle gassene er giftige, så vi må være forsiktige. Gassene kommer fordi molekylene i materialet danner nye forbindelser ved oppvarming.


15. Hva skal du gjøre hvis det brenner og ikke har telefon mens det brenner? (Til toppen)

Det viktigste er å komme seg ut av huset, med mindre brannen er så liten at den enkelt kan slokkes på egenhånd. Det er først og fremst de voksne som skal slokke branner. Har du ikke telefon så kan du prøve å finne noen andre mennesker på gaten som kan hjelpe deg å ringe brannvesenet. Bor du i leilighet så kan det være lurt å ringe på hos naboer, slik at de kan ringe brannvesenet og samtidig prøve å slokke brannen hjemme hos deg. Er brannen stor vil naboene dine også kunne varsle de andre i blokken, slik at alle kan evakuere bygningen.


16. Hva skal man gjøre når det brenner i et hus uten brannvarsler mens de sover? (Til toppen)

Hvis en ikke har røykvarsler hjemme og det begynner å brenne mens man sover, blir man jo avhengig av å våkne av at det lukter røyk eller man hører brannen. Mange mennesker sover tungt og det er derfor ikke sikkert at man ville ha merket en brann før det var for sent. Derfor SKAL alle boliger minimum ha en fungerende røykvarsler, men helst flere røykvarslere, slik at en brann kan varsles så raskt som mulig. Jo raskere man får beskjed, jo enklere er det å slokke brannen, eller komme seg ut i tide.


17. Hvor kjapt må man komme seg ut hvis det brenner? (Til toppen)

Som en hovedregel skal man komme seg raskest mulig ut av en brann, MEN på en kontrollert måte. Det er viktig å ikke få panikk i en brann, slik at en begynner å løpe. Dette øker faren for å skade seg eller andre på vei ut.


18. Hvor lang tid tar det før hele huset brenner? (Til toppen)

Dette er veldig forskjellig i forhold til hva som befinner seg inne i huset, hvilke materialer det er bygd av osv. Det en kan si er at det i et rom med normalt av brennbare ting, vil kunne få en fullt utviklet rombrann i løpet av 5 minutter. Dette betyr at alle brennbare flater og ting som kan brenne, brenner i dette rommet.


19. Hva skal man gjøre hvis det begynner å brenne? (Til toppen)

Begynner det å brenne er det viktig å komme seg i sikkerhet. Bruk de rømningsveiene som dere har gått opp på forånd. Er det voksne tilstede skal de ringe 110 sentralen, og deretter skal de prøve å slokke brannen hvis den oppdages på et tidlig tidspunkt hvor det ikke er så store flammer og røykutvikling, og derfor er lett å slokke selv. Er du alene hjemme og det begynner å brenne, er det viktig at du husker å ringe 110 når du har kommet deg ut av huset, eller du kan også prøve å få hjelp av en nabo eller noen utenfor huset ditt. Gå aldri inne i huset igjen før tilatelse er gitt av politiet eller brannvesenet.


20. Hvor langt skal man springe når huset begynner og brenne? (Til toppen)

En fin huskeregel er å stille seg så langt bort fra huset at man ikke puster inn røyk eller kjenner varmestråling. Videre er det viktig at en ikke står i veien for brannmannskapene, men at en voksen kan være tilgjengelig for mannskapene hvis de skulle ha spørsmål. Det er lurt å ha en fast møteplass for familien, slik at alle vet hvor en skal gå, hvis en ikke får rømt ut av huset samtidig.


21. kordan kan brann-mennene gå inn i hus å redde noen vist de brenner,koffor kan ikke vanlige voksne gjøre det? (Til toppen)

Brannmennene som går inn i brennende bygninger kalles røykdykkere. De er trent for å takle varmen og røyken som oppstår i en brann. For å klare dette trenger røykdykkerne spesialklær som tåler varme, samt oksygen som gjør at de kan puste gjennom en maske. Det kan ofte være null sikt inne i en brann, noe som gjør at røykdykkerne også må lære seg å jobbe i blinde. Uten slik trening og utstyr vil man raskt bli kvalt av røyken, og i verst fall ikke komme ut igjen. Dette er grunnen til at vanlige folk ikke kan gå inn i brennende bygninger.


22. Hvis et hus brenner er det tryggest å hoppe ut av et vindu i andre etasje, eller å hoppe igjennom trappen? (Til toppen)

Det er vanskelig å gi noe fasitsvar på hvor man skal gå i en brann. Dette avhenger av hvor det brenner, hvor mye det brenner, og hvor stor røykspredningen er. Hvis mulig skal man bruke de veiene som er naturlig, slik at man ikke risikerer å skade seg på vei ut. Hvis en ikke kan bruke de normale rømningsveiene, er det ofte vinduer som blir neste alternativ. Da kan det være greit å ha et hjelpemiddel i form av brannstige eller lignende på utsiden av vinduet. Husk at det er de voksne som skal bestemme hvilke vei en skal rømme ut. Det er lurt å ha brannøvelser med familien slik at dere kan bli enig om hvilke vei en skal rømme fra 2. etg hvis en ikke kan bruke trappen.


23. Har dere sånne brann trampoliner som man kan hoppe på i fra feks 4. etg vis det brenner i gangene? Hilsen Annonym (Til toppen)

Brann- og redningsetaten i Oslo har hoppeputer som vi kan blåse opp og bruke dersom mennesker er nødt til å hoppe fra sine vinduer under en brann.


24. Hei. Jeg er en jente på 10 år og jeg lurer på om når en brann begynner og brenne på natta så skal man ikke ta med mobil/pc osv ut, men hvordan kan man eventultelt ringe brannvesnet da ? (Til toppen)

En kan gjerne ta med seg mobilen ut ved en brann. Det er viktig at man legger mobilen på et sted som er lett tilgjengelig, slik at en ikke behøver å lete etter denne hvis en må rømme ut av boligen.


25. Hva skjer hvis jeg bor på plaza og det brenner, hva gjør jeg da? Hjelp meg og finn et svar? (Til toppen)

På alle hoteller skal det være gode branninstrukser som forteller gjestene hva de skal gjøre ved en brann. Det er også mange gode hjelpemidler på slike hoteller som sørger for at en brann ikke så lett kan spre seg, at hvert enkelt rom er beskyttet mot brann fra utsiden, og at de ansatte har god trening i å hjelpe gjestene i sikkerhet. Det som er viktig når en bor på hotell er å gjøre seg kjent med rømningsveiene, samt branninstruksen som henger på døren eller veggen på hotellrommet ditt.


26. Hva bør jeg gjøre hvis jeg ligger og sover i 2 etage og brannvarsleren går og jeg har låst døren på rommet og finner ikke nøkkelen. Bør jeg hoppe ut vinduet vist det hadde vært -15 grader? (Til toppen)

Først og fremst så er det kanskje lurt å ikke låse døren på rommet ditt når du sover. Må du alikevel gjøre det, så la nøkkelen stå i nøkkelhullet. Hører du brannvarsleren så må du først finne ut av om det er en ekte brann, eller om varsleren har startet på grunn av en feil, støv osv. Hvis det viser seg at det brenner, og du ikke kan bruke trappen ned fra 2. etg på grunn av røyk i rommet, kan det være at du må bruke vinduet som en alternativ rømnigsvei. Det er de voksne som skal avgjøre dette. Igjen tipser vi om å snakke med de voksne, å øve på dette sammen.


27. HVA SKAL MAN GJØRE MED DYRENE HVIS DET BRENNER? (Til toppen)

I en brann hvor det er nødvendig å rømme ut fra boligen, er det viktigst å tenke personsikkerhet først. En skal derfor alltid sørge for at alle mennesker kommer seg trygt ut av boligen så raskt som mulig. Det er de voksne som må avgjøre om man skal bruke tid på å redde husdyr som ikke kan komme seg ut av boligen på egen hånd. Gå ikke inn i en brennende bygning for å hente ut dyr, men vent på brannvesenet slik at de kan gjøre dette for deg. Brannvesenet minner om at de som har husdyr må planlegge hvordan en skal få med seg disse ved en eventuell brann. Dette kan være lurt å gjøre i forbindelse med brannøvelser i hjemmet.


28. Hvis jeg står i dusjen og det begynner og brenne, skal jeg løpe ut naken da? Eller skal jeg prøve å slokke brannen med dusjen? Hilsen en som hadde pipebrann nylig. (Til toppen)

Du trenger ikke løpe naken ut, og heller ikke prøve å slokke brannen med vann fra dusjen, med mindre det begynner å brenne på badet mens du dusjer da. Da kan det jo være lurt å bruke vann fra dusjen. Skulle det skje en brann i et annet rom i boligen din mens du dusjer, så må du først finne ut av hvor stor brannen er, før du avgjør hva du skal gjøre videre. Da kan det være lurt å ha en badekåpe eller klær tilgjengelig på badet slik at du raskt kan ta de på før du går ut å sjekker hva det er som har skjedd. Er det en stor brann som gjør at du må rømme ut av boligen, så gjør du det ved å bruke de veiene ut du og din familie har planlagt at dere skal bruke. Det er de voksne som må avgjøre om de skal prøve å slokke brannen, eller om alle må komme seg ut med en gang. Er du alene hjemme, er det lurt å tilkalle hjelp fra naboer slik at du ikke risikerer å skade deg selv ved å prøve å slokke brannen alene. Husk også at du eller en voksen ringer nødnummeret til brannvesenet: 110


29. Hva skal jeg gjøre hvis det brenner i en blokk, det brenner i trappa og jeg bor i 9. etasje? (Til toppen)

Hvis du ikke kan bruke den vanlige rømningsveien ut på grunn av røyken i trappen, er et godt tips å holde seg i leiligheten. Sørg for at du tetter igjen sprekker i utgangsdøren og andre steder hvor røyken kan ta seg inn i leiligheten, med fuktige håndkler. NB! Det er viktig at du ikke låser utgangsdøren, slik at røykdykkerne kan nå inn til deg raskest mulig. Prøv deretter å få kontakt med brannvesenet fra vinduet, og ring alarmsentralen på nummer 110, slik at de er klar over at du befinner deg i leiligheten din, og samtidig kan gi deg råd om hva du skal gjøre frem til du blir hentet ut av leiligheten.


30. Hva skal man gjøre vis du er på rommet ditt og det begynner og brenne og du ikke har brannslokkeapparat? Hilsen to som lurer. (Til toppen)

Hvis en brann starter på rommet ditt mens du er der og er våken, vil du jo oppdage denne raskt. Da vil det være lettere å slokke brannen med det du har tilgjengelig på rommet ditt, som f.eks et teppe eller noe annet tøy som du kan legge over brannen å kvele flammene med. NB! Dette gjelder kun hvis brannen er liten. Det er viktig at du også roper på de voksne slik at de kan hjelpe til hvis de er hjemme. Blir det mye røyk må du åpne et vindu og lufte ut, samtidig som du selv må gå ut av rommet ditt slik at du ikke får røyk i lungene dine. Brannvesenet ønsker at du skal være forsiktig når du leker på rommet, og at du ikke leker med fyrstikker, lightere og levende lys. Det er mye bedre å sørge for at det aldri begynner å brenne, enn å tenke på at du må slokke en brann på rommet ditt.


31. Hva gjør mann vist det brenner i et veldig høyt hus og det ikke går an og hoppe ut av vinduet? hilsen en som lurer (Til toppen)

Hvis du ikke kan komme deg ut på egenhånd, er det best å bli i leiligheten til brannvesenet henter deg ut. Bor du i en etasje hvor vi ikke rekker opp med stigebil (stigen i Oslo rekker 32 meter høyt), sørg for å hindre at røyk kommer inn i leiligheten og vent på at røykdykkere kommer og henter deg ut. Ring samtidig 110-sentralen å gi beskjed om at du ikke kommer deg ut, og prøv også å vise deg i vinduet slik at mannskaper ser hvor du er.


1. Jeg har en røykvarsler som løser ut brannalarmen for ingenting. Kan den være for overfølsom? (Til toppen)

Hei. En overfølsom røykvarsler kan bety at det er feil type røykvarsler som er montert på sted hvor det naturlig er mye røykos, f.eks kjøkken. Det er flere typer røykvarslere (ionisk, optisk, kombinasjon av begge)på markedet. Skal en plassere røykvarslere nærme typiske røykos kilder, bør disse være med optisk varsling, som er mindre sensitive til denne type os. Videre kan det tenkes at din røykvarsler begynner å bli gammel, og dermed mister de funksjoner som en gang fungerte optimalt. Røykvarslere har en standard levetid på rundt 10 år. Du bør derfor bytte røykvarsler hvis den er eldre enn dette.


2. Kan man slokke brann med vann og hvilke stoffer er brennbare? (Til toppen)

Hei. Vann kan brukes til å slokke de fleste branner. Unntaket er brennbare oljer og vesker, hvor spesialslokkemiddel må benyttes, samt store strømkilder som f.eks transformatorer, industrisikringsskap og lignende. De fleste stoffer er brennbare. Unntakene er de materialer som ikke utvikler brennbar gass under oppvarming som f.eks betong, keramiske fliser og glass.


3. Kan en mobil lader begynne og brenne om natten? (Til toppen)

Alle ting som bruker strøm kan potensielt begynne å brenne, også en mobillader. Det er derfor viktig at man lader mobilen sin når man er våken og hjemme, og at man trekker støpselt ut av stikkontakten når mobilen er ferdig ladet. Mobiltelefonen kan også begynne å brenne, så det er lurt å ikke ta den med seg i sengen når man skal sove, men legge den på en sikker plass.


4. hvordan kan vi slukke en brann ? (Til toppen)

Hei. En brann kan slukkes ved å fjerne enten det brannbare materiale, hindre tilgang på luft, eller redusere varmen gjennom å bruke vann eller annet slokkemiddel.


5. Kan man bruke rent vann til slokking av brann i elektriske apparater? (Til toppen)

Hei. En kan bruke rent vann til å slokke brann i elektriske apparater.


6. Når er røykvarselens dag ? (Til toppen)

Hei. Røykvarslernes dag er 1. desember.


7. Kan det være viktig og ha ekstra røykvarsel på soverommet (Til toppen)

Hei. Vi anbefaler alle å ha røykvarsler på soverommene sine. Dette vil gi den raskeste varsling skulle en brann faktisk oppstå på soverommet mens vi sover. Da hjelper det lite å ha en røykvarsler på andre siden av døren eller i et annet rom i boligen...Samtidig er vi klare på de som bor i større boliger bør ha seriekoblede røykvarslere, slik at røykvarseleren nærmest der du befinner deg også vil pipe ved et branntilfelle. Da vil jo også sjansene være større for at man våkner av alarmen.


8. Hvorfor kan eldre mennesker være mer utsatt for brann enn andre aldersgruper ? (Til toppen)

Hei. Eldre mennesker kan være mer utsatt for brann på bakgrunn av deres fysiske tilstand, hvor både hørsel og reaksjonsevne kan være redusert. Samtidig har eldre mennesker lettere for å glemme at de f.eks har ting på komfyren, eller de kan lettere sovne fra levende lys eller sigaratter. Det er også vanskeligere for eldre mennesker å bruke slokkeutstyr pga tyngden på dette, og samtidig sliter mange med å frakte seg selv i sikkerhet grunnet dårlig mobilitet. Dette gjøre at eldre er en utstatt gruppe for branner, og at man derfor bør tenke på å sikre eldre med automatiske slokkeanlegg og god varsling som gir de lengre tid til å komme seg i sikkerhet.


9. Hva er det som fåresaker brann i et murhus?? (Til toppen)

Hei. Det er de samme tingene som forårsaker brann i et murhus eller trehus eller hvilke som helst annet hus. Se neste spm for å vite hva disse årsakene er.


10. Hva er det mest vanlige som foråsaker brann? (Til toppen)

Hei. De mest vanlige brannårsakene er feil bruk av, eller feil på elektriske artikler og anlegg (TV, oppvaskmaskin, vaskemaskin,PC, skjøteledninger, tørketrommel, brødrister, kaffetrakter, mobillader osv). Bruk av levende lys hvor man ikke passer godt nok på. Tørrkoking av mat på komfyren, fordi man glemmer eller sovner fra noe som står på platen eller i ovnen. Branner starter også fordi man tørker klær eller har gardiner o.l for nærme varmeovner. Det er også flere branner som blir påsatt av andre mennesker, og det er derfor viktig at man er flink til å kaste søppel samt fjerne skrot fra områder som ligger nærme sin bolig.


11. Hva er en brannstige? (Til toppen)

En brannstige er en fastmontert stige på en bygning som fører ned fra etasjer som ligger høyere enn bakkenivå. Brannstiger er et fint hjelpemiddel for de som ønsker en alternativ rømningsvei ut fra ett vindu eller balkong uten å måtte ta seg gjennom røykfylte rom for å komme ut i det fri.


12. Hvordan kan man sikre rommet sitt? (Til toppen)

Hei. For å sikre rommet sitt er det viktig å ha det ryddig og rent. Det er lurt å dra støpsler ut av stikkontakten på ting som du ikke skal bruke. Ikke sov med den bærbare pc`n eller mobilen i sengen, da det har skjedd at branner har startet i slike ting. Videre må du ha god klaring fra panelovner til brennbare materialer, slik at en ikke starter en brann fordi brennbare ting har stått for nær, eller ligget inntil ovnen. Det er også viktig å ha røykvarsler på alle soverom, slik at en får raskest mulig beskjed om det skulle begynne å brenne på et tidspunkt hvor man ligger og sover.


13. hvordan ser en brannslukker ut? (Til toppen)

Hei. På Agent 110 siden kan du klikke deg inn på Brannvern. Der ligger det en tegning av et brannslokningsapparat.


14. NÅR MAN SKAL HA BRANNØVELSE HJEMME ER DET BEST OG HA DET PÅ DAGEN ELLER PÅ NATTEN? SKAL ALLE I HUSET VITE AT VI SKAL HA BRANNØVELSE ELLER SKAL EN VOKSEN BARE UTLØSE RØYKVARSLEREN? (Til toppen)

Hei. Det er nok lurt å øve på dagtid, slik at man er våken og opplagt når ting skal læres. Det er viktig at alle i familien setter seg ned og diskuterer hvordan en skal løse oppgavene i en brann i fellesskap. Det er også lurt å lage en huskeliste for hvordan en skal oppføre seg i huset, slik at det ikke oppstår brann. Alle bør være klar over at man skal øve, iallefall de første gangene. Når alle vet hva de skal gjøre fordi man har øvd på det flere ganger, kan man kanskje ha en øvelse som ikke alle vet om. Det må bli opp til familien å bestemme seg for hvordan man gjør det i forhold til antall personer som bor i boligen, alder på barna o.l. Det kan også være lurt å øve på alternative rømningsveier, skulle hovedveien være satt ut av røyk. Øvelse gjør mester!


15. Hvor bør man ha røykvarsler og hvor mange bør man ha? (Til toppen)

Hei. Du må minst ha en fungerende røykvarsler som høres til alle soverom i en bolig. Vi anbefaler at man minst har en røykvarsler i hver etage, hvis man bor over flere etager, samtidig som vi ønsker at alle skal ha røykvarsler på soverommene sine. Vi anbefaler også at man monterer røykvarsleren minimum 50 cm fra veggen på det høyeste punktet i rommet den sitter, samtidig som at man bruker seriekoblede røykvarslere, slik at når en piper, piper resten også. Da er man sikker på å våkne, skulle noe skje om natten.


16. HAR BLITT STYREMEDLEM I BORETTSLAGET MITT.ER VALGT TIL HMS-KONTAKT. FORSLAG KOM OPP OM Å LAGRE DEKK I FELLESGARASJENE. JEG ANSER DETTE SOM BRANNFARLIG OG UØNSKET. (Til toppen)

Brann- og redningsetaten er opptatt av at det lagres minst mulig brennbart materiale i fellesarealer. Det er ved tidligere anledninger gitt aksept for lagring av ett sett med bildekk i fellesgarasjer. Det er helt og fult opp til sameiet/borettslaget å vedta slike bestemmelser ut i fra en risikovurdering av garasjeanlegget. En tommelfingerregel bør alltid være å oppbevare minst mulig brennbart i slike fellesområder, for å holde den totale brannbelastningen så lav som mulig.


17. Har dere ein enkel branninstruks? Ta med det som er nødvendig for ein branninnstruks i ein vanlig bolig. (Til toppen)

Eksempel på branninstruks finner du på våre hjemmesider: www.bre.oslo.kommune.no under boksen i høyremenyen som heter "brannsikring i eldre murgårder". Når du har trykket på denne knappen kommer du inn i et nytt vindu. Der velger du "HMS mappe" i venstremenyen. Hvis du så går inn på kapittel 7, vil du se et eksempel på en branninstruks.


18. Hvordan skal jeg få besteforeldrene mine til å installere brannalarm på hytta? de sier de ikke trenger det. (Til toppen)

Du kan fortelle besteforeldrene dine at det å ha røykvarsler, som jeg regner med du mener når du skriver brannalarm, og slokkeutstyr er et krav å ha på hytta, akkurat som hjemme. Det er ikke noe mindre sjanse for at det skjer en brann på hytta enn det er hjemme, og det er derfor viktig å få tidlig varsling hvis det skulle begynne å brenne, slik at man kan komme seg i sikkerhet og samtidig slokke brannen på et tidlig tidspunkt. Vi anbefaler røykvarslere i alle soverom og oppholdsrom. Det er kjempebra at du har gode holdninger til brannvern, noe jeg syns du skal lære dine besteforeldre også. Syns også du burde snakke med dine foreldre, slik at de kanskje kan hjelpe dine besteforeldre med å skaffe røykvarslere til hytta. Ingen bør overnatte på en hytte som ikke har røykvarslere! Ønsker deg lykke til med oppdraget.


19. Hva gjør man når forelderene dine ikke vil ha brannøvelser i huset? (Til toppen)

Syns du skal vise de Agent 110 siden, og fortelle dem hvor viktig det er å lære seg hva man skal gjøre, både for å forhindre brann, men også hva man skal gjøre i tilfelle det begynner å brenne. Også kan du hilse fra oss i Brann- og redningsetaten og si at ditt forslag til brannøvelse er kjempebra!


20. Hva er krav til varsling- og slokkeutstyr i boliger? (Til toppen)

Alle boenheter skal ha minimum en fungerende røykvarsler som høres i alle rom og et brannslokningsapparat eller husbrannslange som rekker til alle rom. I boliger med flere etasjer anbefaler etaten dette i hver etasje.


21. Hvilke krav er det til røykvarslere? (Til toppen)

Det er påbudt med minst en røykvarsler som skal kunne høres fra alle soverom med dørene lukket. Husk å bytt batteri en gang pr år eller etter behov. Etaten anbefaler flere røykvarslere i hver husstand (soverom), gjerne koblet sammen (seriekoblet). Røykvarslere har en holdbarhet på 10 år med mindre annet er spesifisert. Test av røykvarslere bør foretas en gang pr. måned og etter ferier. Montering : Røykvarsler monteres i tak, minimum 50 cm ut i fra vegg. Husk å se etter CE- merket (godkjenning).


22. Når er røykvarslerens dag? (Til toppen)

Røykvarslerens dag er 1. desember


23. Er det farlig å ha 1 brannvarsler i en leilighet oppe???Hilsen en som er veldig redd brann (Til toppen)

Litt vanskelig å svare på ditt spørsmål slik du har skrevet det her...mener du om det er farlig å ha lokket på brannvarsleren oppe?, eller om det er farlig og kun ha en varsler i hjemmet ditt? Uansett så er det ikke farlig, men det kommer helt an på hvor stor boligen din er, i forhold til om det er den beste løsningen og kun ha en varsler. Som nevnt i andre spørsmål anbefaler vi at det er røykvarslere på alle soverom, samt andre steder i boligen hvor det finnes mange brannkilder (elektriske apparater, ledninger/skjøteledninger o.l)


24. Hei! Jeg var i et hus så begynte det å brenne. Etter det så er jeg redd for konfyren,fyre i peisen,kaffitrakteren og mye annet. Når vi har brannøvelser på skolen "når alarmen går" så spyr jeg. Jeg har ikke lyst å være redd for brann, men når jeg tenker på de så bynner jeg bare å gråte. (Til toppen)

Den beste måten å bli kvitt redselen for brann på er å øke sine kunnskaper rundt temaet brann og brannsikkerhet. Jo mer en kan lære seg om hva man bør gjøre for å redusere muligheten for at det skal begynne å brenne, samtidig som man vet nøyaktig hva man skal gjøre i en brannsituasjon, jo mindre vil redselen din bli. Syns du skal ta dette opp med din familie også, så kan dere finne den beste løsningen sammen.


25. Hvorfor kan ikke brannvesenet ha en fast dag der alle sjekker at brannutstyret og rømningsveiene fungerer? (Til toppen)

I september er alle brannvesen med på noe som heter "brannvernuka". Dette er en uke hvor viktigheten av å sjekke brannutstyret samt rømningsveiene får mye fokus. Det finnes også en aksjon som går i desember som heter Aksjon Boligbrann, som tar for seg de samme tingene. Utover dette, ønsker vi i brannvesenet at alle skal sjekke sitt utstyr og sine rømningsveier jevnlig gjennom året. Jo oftere man sjekker, jo mindre muligheter blir det for at noe ikke fungerer skulle det oppstå en brann. Vi ønsker derfor at alle har sine faste dager, kanskje en gang i uka eller mnd, hvor de sjekker at ting er i orden. Hvilke dager dette er skal alle få lov til å bestemme selv.


26. Må vi ha brannøving?? Faren min har ALS ein sjukdom og hann sier vi MÅ ha brann øving:):) han fikk brannslokker til jul som han kan ha nede i leilegheta si:) Hilsen ingrid 10 år:):) som skal snart ha brannøving heime<.):) (Til toppen)

Vi i brannvesenet syns det er veldig bra at man holder brannøvelser hjemme. Det er ikke et direkte krav, så vi kan ikke si at man MÅ, men vi ønsker og håper at alle gjør det for sin egen del. De som er flinke til å øve på hvordan de skal forebygge branner, samt hvordan de skal opptre hvis det skulle begynne å brenne, er jo de som også vil kunne takle en brannsituasjon best mulig. Øvelse gjør mester!


27. Er det farlig å spille data i sengen? Hilsen en som lurer (Til toppen)

Det er ikke farlig å spille data i sengen. Men det kan være farlig å sovne med datamaskinen ved siden av seg, skulle det skje noe galt med den mens du sover. En kortslutning med gnist i datamaskinen vil jo f.eks kunne ta fyr i dyna di, og da ville det jo blitt farlig. Vi anbefaler derfor at når du er ferdig med å spille, skrur du av datamaskinen og legger den på et trygt sted på rommet ditt.


28. Når må du riste branslukningsaparatet? (Til toppen)

Brannslokningsapparater bestående av pulver (pulverapparat) kan være fint å snu på hodet hvert kvartal (4 ganger i året). Dette for å løse opp pulver som har pakket seg i apparatet, slik at det ikke tetter seg ved bruk. Det er også viktig å sjekke at pilen står på grønt felt, at sikkerhetssplinten sitter i, og at det ikke er sprekker og hull i slangen. NB! Alle apparater skal sjekkes av profesjonelle aktører hvert 5. år.


29. Hva er det farligste man kan ha i en brann? (Til toppen)

Alle branner er jo i utgangspunktet farlig i seg selv. Det som kan gjøre en brann til ekstra farlig er de gangene hvor det lagres brennbare vesker eller gassbeholdere i bygningen som brenner. Dette kan f.eks være bensin, som vil få en brann til å vokse kjemperaskt, eller propanbeholdere (det man ofte bruker til å fyre opp grillen med) som kan eksplodere på grunn av varmepåkjenningen fra flammene. I slike tilfeller må våre mannskaper være ekstra forsiktige, slik at de ikke setter sine egne liv i fare.


30. Hva er den lille knappen på røykvarsleren til? (Til toppen)

Den lille knappen som sitter på røykvarsleren er en testknapp. Hvis en trykker denne knappen inn, skal røykvarsleren begynne å pipe. Det er lurt å teste røykvarsleren ofte, slik at man vet at den fungerer. Det kan også være lurt om de voksne tester den med røyk fra en fyrstikk eller liknende også. Husk å skifte batteri i røykvarsleren hvert år, hvis en ikke har røykvarslere som er tilknyttet strømnettet eller har batteri som varer i flere år.


1. Hvordan kan det brenne når man ikke feier? (Til toppen)

Pipebranner eller skorsteinsbranner forekommer når man ikke har vært flink til å fjerne soten som kan feste seg i pipa. Da dannes et tykt lag som kalles beksot inne i pipa, og dette laget kan så ta fyr hvis man fyrer med masse ved i peisen og flammene går høyt opp i pipa. Det er derfor viktig at man ikke legger for mye ved i peisen på en gang, men sørger for at man bruker lite og tørr ved, slik at det blir minst mulig sot som kan sette seg fast i pipa. Våre feiere kommer hvert 4. år hjem til alle som har piper for å feie denne og se til at brannsikkerheten er ivaretatt.


2. hvor ofte må man feie pipa når man har et 6 toms rør og en peis? (Til toppen)

Hei. Feiing av piper gjøres av feiere fra enten brannvesen eller andre private aktører. I oslo feies piper minimum hvert 4. år. Hvis en ser at det er mye sot i pipa, kan feiing bestilles utenom de faste intervallene. Du kan lese mer om piper og feiing på våre hjemmesider: www.bre.oslo.kommune.no


3. Kommer feieren mens jeg er hjemme? (Til toppen)

Hei. Feierene jobber på dagtid, fra ca. 07.00 - 15.00 på alle ukedager. For at de skal kunne komme seg inn i huset for å se på peisen og pipeløpet, så er de avhengig av at noen lukker opp for dem. Mest sannsynelig er du på skolen eller i barnehagen når feieren kommer, men hvis du er hjemme, kanskje fordi du er syk, på den tiden de har varslet at de skal komme, så får du kanskje hilst på de.


4. Hvor langt fra døren på peisovnen må det være fritt rom? (Til toppen)

Hei. Det skal være minimum 50 cm fritt rom mellom peis og brennbart materiale.


5. Må jeg være hjemme når feiern kommer? (Til toppen)

Ja, hvis vi skal få utført tilsyn av brannsikkerheten i boenheten, samt kontrollere om det er behov for feiing av skorsteinen. Hvis du ikke er hjemme, kan feiing av skorstein bli utført hvis du har satt frem godkjent stige.


1. Hei kokte pinnekjøtt i en stålkjele men kokte seg tørr ,røykfullt i hele huset ,lufter ennå . Er det farlig og puste inn den røyken ? stygg lukt men det verste har luftet ut nå da . (Til toppen)

Hei. I utgangspunktet har du nok fått luftet ut eventuelle farlige røykgasser. Den ubehagelige lukten er nok noe som vil sitte i en god stund, og som kan ses på som en ubehagelig lærdom for fremtiden.


2. hvorfor kan ikke pulverapparat brukes til å slukke større branner? (Til toppen)

Hei. Brannslokningsapparater, enten det er pulver eller skum varer i ca. 16 sekunder med fullt trykk (6L). De har samtidig en kastelengde som tilsier at en må være nærme brannkilden for å kunne bruke apparatene. Ved større branner kreves store mengeder slokkevann, samt muligheten for å slokke fra god avstand grunnet høy varmestråling. Brannslokningsapparater er derfor ment å brukes i startfasen av en brann, da flammestørrelse og varmestråling er på et minimum.


3. Hei, er det noen regler får hva man har lov til å lagre i et felles garasjeanlegg?. Evt. hva?. Hilsen Nicolai (Til toppen)

Hei Nicolai. Det er mange som har lurt på akkurat dette med lagring i garasjer. Garasjer er jo som et utgangspunkt ment for å lagre kjøretøy. I tillegg til dette ønsker mange å lagre tilbehør til bilen, som f.eks dekk, takstativ o.l. Som et utgangpunkt ønsker etaten minst mulig lagring i garasjer, grunnet det faktum at det sjelden er prosjektert med at garasjene skal tilføres ekstra brannbelastning gjennnom lagring av brennbare materialer. Det er først og fremt opp til styret i sameier og borettslag å finne ut av hvor mye lagring garasjen tåler i forhold til hva som er prosjektert opp i mot byggteknsike og branntekniske hjelpemidler i bygget. En bilbrann skaper enorm energi i seg selv. Får man i tillegg ekstra brannenergi fra brennbare materialer, øker totalbelastningen og skadeomfanget i takt med dette. Slike elementer glemmes fort når plassmangel og kreativitet tar overhånd. Det er derfor viktig at bestemmelser for hvordan en skal bruke garasjen til det beste for alle diskuteres og at en kommer frem til en løsning som ivareatar både sikkerheten til beboere, men også til våre brannmannskaper.


4. Hei jeg er 8 år å lurer på hvor mange brannmenn jobber i Oslo?! Hilsen Siri (Til toppen)

Hei Siri Det jobber totalt 430 ansatte i Brann-og redningsetaten i Oslo kommune. Av disse er det ca. 280 som jobber som brannmenn eller brannkonstabler. Brannkonstabler er et mer riktig ord å bruke, da det jo også er kvinner som jobber som brannkonstabler hos oss.


5. Hvis en med navn nora har latt omen stå på om natten hva skjer ? og hva skal vi gjøre hvis omen brenner ? (Til toppen)

Hei. Med omen tenker jeg at du mener komfyren. Hvis man skulle glemme å skru av komfyren, kan det utvikle seg til en brann,hvis det er brennbare ting i nærheten av platen som står på. Ved en brann er det viktig å få skrudd av strømmen til platen, og at en voksen får slokket brannnen med vann eller brannslokningsapparat. Det beste er å lage en lapp som kan henge på kjøleskapet hvor viktige ting man bør huske på før man forlater kjøkkenet, legger seg til å sove, eller går ut av huset, står. Da slipper man branner som blir til fordi man har glemt at noe står på.


6. Hvis en som het mattis satt fyr på huset sitt, kan han kjøpe brannsikre bukser sånn at han ikke trenger å gå i underbuksa ? (Til toppen)

Den beste beskjeden du kan gi til Mattis er - IKKE TENN PÅ HVERKEN HUS ELLER ANDRE TING!Fint om du kan gi ham den beskjeden fra oss i Brann- og redningsetaten.


7. Kan vanndamp utløse brannalarm? (Til toppen)

Vanndamp kan utløse brannalarm/røykvarsler. Det kan derfor være lurt å flytte røykvarslere som er satt opp rett utenfor baderomsdører osv, og heller flytte de til et sted hvor damp naturlig ikke finner veien. Det samme gjelder på kjøkken, hvor matos også kan resultere i at røykvarsleren aktiveres.


8. Hvor ofte skal man skifte batteri på røykvarslere? Da vi hadde besøk av Agder Energi sa de at man bør skifte hver måned (?) mens på andre nettsider står det en gang i året. Hva er rett? (Til toppen)

Hei. Røykvarslere bør sjekkes en gang i mnd ved å teste om den reagerer på røyk. Når det gjelder batterier så skal de skiftes en gang i året, med mindre det er satt inn batteri som varer i flere år. 1. desember er røykvarslerdagen i Norge. Da anbefaler vi alle å skifte batteriet i sine røykvarslere.


9. Er det juniorbrannvesen i norge? (Til toppen)

Hei. Det fins ikke juniorbrannvesen i Norge. Mange brannvesen kan kanskje bruke ordet "juniorbrannmann" hvis man har lært opp barn og unge i å tenke brannvern. Dette fordi vi ønsker at de skal lære videre til sine familier og venner, og således fungere som gode eksempler i samfunnet.


10. Hvorfor må mann bruke vann og ikke pulverapparat ved store branner? (Til toppen)

Hei. Vi bruker vann fordi det gir oss ubegrenset mengde slokkemiddel, det er effektivt, og det kan spyles fra stor avstand. Pulverapparat er ment å brukes i en startfase, hvor man kommer tett inn på brannen og det ikke trengs så mye slokkemiddel for å slokke brannne.


11. Er Norge det landet med mest branner? (Til toppen)

Hei. Norge er ett av landene i Europa med høy brannstatestikk. Dette skyldes at vi bor i et land hvor vi må bruke mye strøm og brensel for å varme opp vår hus, samtidig som den mørke årstiden krever mye elektrisk lys. I tillegg fører den mørke perioden på året til at vi bruker mye levende lys, og dette i sum fører til mange branner vi gjerne skulle vært foruten.


12. Jeg har hørt om at brannstasjonene i Oslo har åpne dager da man kan ta med barna sine. Hvor kan jeg finne oversikt over når dette er? (Til toppen)

Hei. Brann- og redningsetaten arrangerer åpen dag på Bryn brannstasjon den 24. september fra 11.00-14.00. Det vil komme mer informasjon om dette på både Agent 110 siden samt vår vanlige nettside i løpet av kort tid; www.bre.oslo.kommune.no


13. Hvorfor må mann bruke vann og ikke pulverapparat ved store branner? (Til toppen)

Hei. Vi bruker vann til å slokke store branner fordi vannet er et veldig bra slokkemiddel, og det er lett å få tak i for våre mannskaper. Et slokkeapparat er ment å slokke små branner som er i startfasen. Det varer kun i 16 sekunder, og er derfor lite egnet for større slokking. Vi trenger også å kunne spyle vann fra avstand, noe vi ikke kan gjøre med et slokkeapparat. Vann vil derfor alltid være en brannkonstabels beste venn.


14. Hvor finner vi oversikt over hvilke brannbelastning man kan forvente av lastebiler parkert i stor lager hall? (Til toppen)

Hei. Det eksisterer ikke en fast formel for hvor stor brannbelastning for lastebiler i lager hall er, da dette har sammenheng med antall, størrelse på hall osv. Det finnes en tabell over visse antatte brannbelastninger i Teknisk forskrift til Plan- og bygningsloven (TEK) hvor du kan sjekke dette nærmere. Forskriften finner du på www.lovdata.no


15. Hei, grillen vår tok fyr og brant på undersiden så vi brukte abc pulverapparat, lurer på om man kan vaske grillen med vanlig oppvaskmiddel og bruke den etterpå, eller vil det dannes giftige gasser som setter seg i maten? (Til toppen)

Hei. Grillen kan vaskes med såpe og vann uten at det er fare for at det setter seg giftige gasser i maten. Pulveret som brukes i pulverapparater er ikke gifitg eller helsefarlig på noen måte.


16. Hva bruker dere brannstasjonen til? (Til toppen)

På brannstasjonen bor alle våre biler og brannkonstabler, i tillegg til alle andre som jobber i brannvesenet har sine kontorer der. Det er 7 brannstasjoner i Oslo, og der har vi soverom, kjøkken, TV-stue og gymsal. I tillegg har vi store garasjer for våre brannbiler, slik at de kan stå trygt og godt når de ikke er i bruk. Dette sparer oss for tid, slik at vi kan være raskest mulig på veien når alarmen går.


17. Hvor kjøper dere klær og flasker til bruk under innsats i branner? (Til toppen)

Utrykningstøyet (brannklærne) kjøper vi av Wenaas AS og flaskene med pusteluft kjøper vi av Lexow AS, de er produsert av Interspiro i Sverige


18. Hei. Hva lags utdanelse må man ha får å kunne søke jobb som brannmann? Mvh Maria (Til toppen)

Hei. For å søke jobb som brannkonstabel er det greit å være fylt 23 år. Da skal man innen den tid ha tatt en utdannelse som enten kan være yrkesfaglig (snekker, rørlegger, tømrer osv), eller ha tatt en praktisk utdannelse innen Forsvaret, eller en kan ha tatt en akademisk utdannelse som går på områder som en har bruk for i brannvesenet. Dette kan være ingeniørfag, helsefag, kommunikasjonsfag eller pedagogiske fag, for å nevne noen. Det kan videre være en fordel å ha tatt sertifikat for tungt kjøretøy, selv om man får mulighet til å ta dette i løpet av de 6 første månedene man er ansatt. Dette må i dag dekkes av den enkelte selv. Det er mange muligheter for jobb i brannvesenet, og det er ikke bare brannkonstabler vi trenger, men også forebyggere, enten feiere eller tilsynspersonell (branninspektører), eller mennesker til administrasjon osv. Uansett så vil alt man har av erfaring telle når søkere blir vurdert. Til syvende og sist er det viktig å være i god fysisk form, da jobben krever mye ut av den enkelte brannkonstabel. Søkere som blir tatt inn til intervju vil bli testet grundig. En oversikt over dette ligger på våre hjemmesider: www.bre.oslo.kommune.no Ønsker deg lykke til på veien Maria, så håper vi navnet ditt er å finne på noen av de fremtidige søknadene til etaten.


19. Hva kalles gassen som er i sigaretter? (Til toppen)

Hei. Sigaretter gir ikke fra seg gass men røyk når de tennes. Denne røyken er resultatet av at tobakken inne i sigaretten forbrenner og deretter avgir røyk som inneholder nikotin, parfyme og sikkert litt andre ting også. Denne røyken er ikke giftig, men den kan være irriterende samt skape svimmelhet for de som ikke er vant til å puste inn slik røyk i lungene.


20. hvorfor har noen brannbiler gul farge ? (Til toppen)

Hei. Noen brannbiler har gul farge fordi det er en del av reglementet i den kommunen bilene tilhører. I oslo er det fortsatt den røde fargen, samt noen hvite biler, som gjelder. Det er forsket mye på hvilke farger som syns best i trafikken, og derfor har mange gått over til gul farge, da man mener denne vil syns bedre i trafikken. Ambulansetjenesten har hatt gul farge i lang tid, og det er sikkert mange kommuner som syns det er viktig at alle deres utrykningskjøretøyer har lik farge. Enn så lenge beholder vi den røde fargen i brannvesenet i Oslo.


21. Hvor stor er en brannstasjon? (Til toppen)

Hei. En brannstasjon kan variere i størrelse. Det er ofte de stasjoner som ligger sentralt i byen som er størst, da disse ofte har flere tjenester og dermed også flere biler som må parkeres. I oslo har vi 7 stasjoner som alle varierer litt i størrelse. Den største stasjonen er Hovedbrannstasjonen som i tillegg til å romme 5 brannbiler, og et mannskap på ca 20 brannmenn, har ledelse, administrasjon, store deler av brannforebyggende avdeling og mange andre tjenestebiler. Du kan se bilde av alle stasjonene på våre hjemmesider: www.bre.oslo.kommune.no


22. hei hvilket brannbil merke har dere mest av i oslo hilsen en tøff brannmann (Til toppen)

Hei tøffe brannmann. I Oslo har vi flest Scania biler i vår utrykninsflåte. Vi har også brukt Mercedes på de nyeste dykkerbilene våre.


23. hei kan eg få en brann caps? (Til toppen)

Hei. Vi kan dessverre ikke sende branncapser til alle som vil ha det. Capser og andre produkter, blir delt ut på "åpen dag" i september, og ellers under andre aktiviteter som vi har. Det er derfor lurt å følge nøye med på nettsiden vår: www.bre.oslo.kommune.no slik at du ser når det er vi skal ha arrangementer som du kan delta på.


24. er det farlig å ha en sjøteledning? hilsen en som er redd for brann (Til toppen)

Hei. Det er ikke farlig å ha skjøteledninger hvis man bruker de fornuftig. Det betyr at man ikke skal bruke skjøteledning i en anne skjøteledning, men prøve å kun bruke en skjøteledning per stikkontakt. Mange mennesker tenker at jo flere ledninger jeg har jo mere strøm kan jeg bruke. Dette vil føre til at strømmen vi henter ut fra sikringsskapet og strømledningen i et hus kan bli overbelastet, og det kan forekomme kortsluttninger og lysbuer som kan antenne brennbart materiale. Det er også lurt å skaffe seg skjøteledninger som har av/på bryter, slik at strømmen kan kuttes når apparatene som står i skjøteledningen ikke skal brukes.


25. Hvor på siden får vi se svarene fra dere? (Til toppen)

Hei. Svarene får du se når du går inn på spørsmål og svar knappen. Der kan du velge hvilke kategori du ønsker å se på. Når du velger en kategori kommer alle spørsmål og svar opp som vi har plassert under den kategorien. Ut i fra det spørsmålet du har stilt, er det derfor lurt å tenke seg om dette kan være et spørsmål om brannvern, når det brenner, ting som piper og ildsteder eller et generelt spørsmål.


26. Hvor mange brannbiler har dere i oslo? hilsen Veldig flink brannmann (Til toppen)

Hei. I Oslo har vi totalt ca 35 brannbiler. Noen brukes litt sjeldnere enn andre, og derfor bruker vi ca. begrepet i tellingen.


27. Hei jeg lurer på hvor mange utrykninger dere har hatt i 2010??? Hilsen Frida (Til toppen)

Hei Frida. Statistikk for 2010 er ikke klar ennå, men i 2009 hadde Brann- og redningsetaten over 15.600 oppdrag i løpet av året. Dette inkluderer også øvelsesoppdrag. Tenker at tallet for 2010 ikke er så forskjellig fra dette.


28. er det brannfarlig å ha på en lampe lenge? (Til toppen)

Hei. Det kan være brannfarlig å ha på en lampe lenge, særlig hvis lyspæren er støvete. Det utvikles høy varme i en lyspære, og denne kan antenne støv som har lagt seg på pæren over lang tid. Det er derfor viktig å rengjøre lyspærene som sitter i lamper med jevne mellomrom.


29. hvor lang tid tar det på natta før dere har fått på uniformene? (Til toppen)

Hei. Det tar i snitt ca 45-60 sekunder fra alarmen går til våre brannkonstabler sitter klare i bilene, også om natten.


30. Hei. Jeg har lyst til å jobbe som Brannkonstabel/røykdykker. Hvilken utdanning gir meg best kompetanse for et opptak i et brannvesen? Branvesnet har ikke noe direkte skoleutdanning som de fleste andre yrker, og derfor vanskelig for folk å finne det beste utdannings løpet. har du noen fagfelt jeg kan utdanne meg i som øker min sjanse for å bli Brannkonstabel/røykdykker? på forhånd takk. (Til toppen)

Hei. På vår hjemmeside www.bre.oslo.kommune.no under kategorien "jobb hos oss" i venstremenyen, finner du gode tips og råd til hvilke retninger vi ser etter når vi ansetter brannkonstabler. Der finner du også kontaktinformasjon til person på beredskpasavdelingen som helt sikkert kan svare på dine spørsmål. Lykke til!


31. Hvorfor brenner det på serien Hotel Cæsar? (Til toppen)

Hei. Det er litt vanskelig å svare på, men kanskje fordi branner skjer i samfunnet, og Hotel Cæsar prøver jo å vise fram hvordan vanlige folks liv kan påvirkes av for eksempel en brann. Så har det sikkert litt med at man ønsker å bytte ut noen skuespillere, og da må man jo ha en brann eller ulykke for at de personene man ønsker å bytte ut, skal bli borte fra serien. Når slike ting skjer i en TV serie, er det jo bare på liksom, så det skjer jo ikke noe med skuespillerne i virkligheten.


32. Hvorfor fins det brannvesner? (Til toppen)

Hei. Brannvesener fins for å redde mennesker og verdier fra branner og ulykker. Brannvesenet gjør så mange forskjellige oppgaver i et samfunn, samtidig som det skjer mange branner og ulykker hver eneste dag. Derfor er alle brannvesen veldig viktig å ha for alle mennesker i både Norge og resten av verden. Uten brannvesen ville mange flere mennesker ha omkommet, både i branner men også i andre ulykker. Samtidig gjør alle brannvesen en viktig oppgave med å forebygge branner og ulykker gjennom informasjon til publikum, kontroller og tilsyn av mange bygg og bedrifter.


33. Vi har en skjøtledning som er full av ledninger og den står på hele døgnet er det farlig? (Til toppen)

Hei. Det er ikke lurt å ha mange skjøteledninger med mange støpsler i. Det er derfor lurt å se om man kan få en elektrikker til å innstallere flere stikkontakter slik at man kan bruke flere strømuttak i boligen. Det kan også være lurt å skaffe seg skjøteledning med av/på knapp hvis man må bruke skjøteledninger.


34. Hei! hvis du bruker en skjøtledning med på/av knapp og trykker på av knappen er det da brannfarlig eller er det som om du har tatt ut stikk kontakten? Hilsen en som er redd det skal begynne og brenne:) ps: veldig lærerik side! (Til toppen)

Hei. Skjøteledninger med av/på knapp er en lur ting å bruke. Vårt råd er å bruke av/på knappen når du går og legger deg, men dra hele støpselet ut når du skal bort i helger eller på ferier. Selv om det er en av/på knapp på skjøteledningen, kan det fortsatt skje feil som gjør at en kan oppleve brann i kontaktene hvis skjøteledningen ikke fungerer som planlagt.


35. Hva skal man gjøre vis man er på do? (Til toppen)

Hei. Hvis man er på do og det begynner å brenne, skal man raskt gjøre seg ferdig, så se hva som har skjedd, og deretter bestemme om man skal komme seg ut av huset, eller om brannen kan slokkes hvis den er liten.


36. Hva er årsaken til så mye brann i Norge? (Til toppen)

Hei. En av årsakene til at det brenner mye i Norge er at klima er kaldt og vi bruker mye strøm og varme for å skape gode temperaturer innendørs. Dette fører til at vi noen ganger belaster det elektriske anlegget så mye at noe galt skjer. Samtidig glemmer vi ofte å skru av ting som går på strøm, og dette kan i værste fall føre til at det skjer noe med elektriske apparater som kan starte en brann. Videre bruker vi mye levende lys, men er ikke alltid så flinke til å passe på. Dette er kanskje hovedgrunnene til at det brenner så mye i Norge.


37. hvorfor har ikke barn lov og bruke brannaparat? (Til toppen)

Hei. Det er ikke noe regel som sier at barn ikke kan bruke branslokningsapparater. Men det vi sier er at hvis det er voksne tilstedet så skal de være førsteinnsats i en brann. Dette har med at apparatene er tunge, og kanskje ikke så lett for et barn å bruke. Det er uansett viktig at hele familien vet hvordan man kan bruke brannslokningsapparatet, slik at også barn kan klare å slokke en liten brann hvis det ikke er noen voksne tilstedet. Uansett ønsker vi jo ikke at det skal skje noe med barna, derfor syns vi det er viktigst at man kommer seg ut i sikkerhet, fremfor at vi skal si at barn skal risikere å bli skadet fordi de har prøvd å slokke en brann. Sikkerhet går foran alt annet.


38. Hvor ofte blir det brann? (Til toppen)

Hei. Det ble i 2009 registrert ca 450 branner i Oslo. Det vil si at det brenner litt mer enn 1 gang pr dag i snitt. Mange av brannene skjer i tidsrommet november-februar, da dette er de kaldeste månedene i året, og da vi bruker mest strøm, fyrer mest i peisen, og bruker mye levende lys i hverdagen.


39. hva må til for å starte en brann? (Til toppen)

Hei. Vi kan ikke lære bort hvordan man skal starte en brann. Når vi har brannvernundervisning på skolene så snakker vi om branntrekanten. Denne tar for seg ingredienser som er tilstede under en brann. Dette er varme, brennbart materiale og luft. Tar en bort en av disse vil en brann slokke.


40. Må man trekke ut kontakten til pc-en om natten? Jeg skrur den av, men kontakten pleier å stå i... (Til toppen)

Hei. Det viktigste er at du skrur av pc`n din. Det er uansett lurt at du ikke har pc`n i sengen når du sover, men at den står på et sted hvor det ikke er masse brennbart materiale i nærheten, i tilfelle noe skulle skje. Videre er det lurt å dra ut støpselt når du er borte i helger og ferier. Da er du sikker på at det ikke skjer noe i forbindelse med kortslutninger, lyn- og tordenvær o.l


41. Hvor må pilen på sloknings aparate stå? gutt 10 år (Til toppen)

Hei. Pilen på et brannslokningsapparat skal stå på grønt felt. Dette indikerer at apparatet har riktig trykk i forhold til å kunne presse pulver/skum ut av slangen når man trykker ned håndtaket.


42. Brenner det mere hvis man har flere ting? (Til toppen)

Hei. Det brenner nødvendigvis ikke mer selv om man har mange ting. Men en kan si at jo flere ting man har som f.eks går på strøm, jo flere potensielle kilder til brann har man. Det viktigste er å passe godt på de tingene man har, sørge for å trekke støpselet ut av stikkontakten når de ikke brukes, og ellers være flink til å holde det ryddig. Hvis du lurer på om brannen blir større av å ha flere ting, så kan nok det stemme. Jo mere brennbare ting man har, jo større kan brannen bli. Tror de fleste familier i dag, har så mange ting at en brann kan bli stor hvis man ikke får slokket den så tidlig som mulig.


43. er det egentlig farlig og bruke skjøtledning? (Til toppen)

Hei. Det er ikke farlig å bruke skjøteledning hvis man bruker den fornuftig. Det kan være brannfarlig hvis man bruker flere skjøteledninger i hverandre, da kontakten som skal levere strøm til alle disse uttakene kan bli overbelastet. Dette kan føre til kortsluttninger eller lysbuer som kan starte en brann. Jo mindre skjøteledninger man bruker, jo mindre sjanse for at noe skjer med det elektriske, det er vel i grunnen tommelfingerregelen man bør følge.


44. Kor begjynner det og brenne fortast? (Til toppen)

Hei. Statistikk viser at det stedet i huset det skjer flest branner er i stua. Dette kan være fordi det er i stua vi har mange elektriske komponenter, vi bruker mye stearinlys, og det er der vi oppholder oss mest når vi er hjemme. Hvis du tenker på fortest som hva som tar fortest fyr, så er det vanskelig å svare på. Alt som er laget av brennbart materiale kan ta fyr fort. Det som avgjør hvor fort ting tar er hvilke tennkilde som varmer opp det brennbare materialet. Bar ild vil derfor starte en brann fortere enn en varmekilde som skaper en ulmebrann over lengre tid.


45. hei jeg er en gutt på 14 år og lurer på: blir dere nærvøse når dere rykker ut til en brann? (Til toppen)

Hei. Det kan sikkert være at noen blir litt nervøse hvis de rykker ut til en brann eller ulykke som er stor og som kan få store konsekvenser. Våre brannkonstabler er uansett trent til å takle slike påkjenninger, og er så proffesjonelle at de vil gjøre en utmerket jobb uansett om de er nervøse eller ei. Noen ganger kan det jo være greit å være litt nervøs, da man ofte blir mer skjerpet og fokusert på den jobben man skal gjøre. Du kan jo sammenlikne det med en idrettsutøver, som også er litt spent og smånervøs før en stor konkurranse. Det er bare sunt.


46. Hvorfor blir det brann av mye elektrisitet? (Til toppen)

Hei. Det kan bli brann av mye elektrisitet fordi vi enten bruker mer strøm enn hva sikringsskapet og ledningene klarer å levere til boligen din. Da vil man kunne oppleve kortsluttninger og varmeganger i sikringsskap som kan føre til brann. Videre kan det bli brann i strømledningene hvis disse er gamle og slitte, fordi strømmen skaper enorm varme som igjen kan antenne brennbart materiale. Bruk av mye skjøteledninger og dårlige stikkontakter kan også være en kilde til brann, da dårlig kontakter kan skape lysbuer (liten flamme) som igjen kan antenne brennbart materiale rundt seg. Det siste som kan føre til brann er at vi bruker elektriske artikler feil, og samtidig glemmer å skru de helt av når vi er ferdig med å bruke dem.


47. hvor mange branslukningsapparat trenger et hus? (Til toppen)

Hei. I ett hus må det minimum være ett brannslukningsapparat eller en husbrannslange. Brannvesenet anbefaler at man har tilgang til slokkeapparat eller slange i hver etg i en bolig, slik at man raskt kan slokke en brann uten å måtte gå opp eller ned en etg for å finne slokkemiddelet.


48. Hvor mange ganger i året bør man skifte batterier i røykvarsleren? (Til toppen)

Hei. En bør bytte batteri i røykvarsleren en gang i året, eller oftere hvis batteriet er dårlig. 1. desember hvert år er Norges røykvarslerdag. Da ønsker vi at alle som ikke har byttet batteri skal gjøre det. Det finnes også batterier som varer i 10 år, og da trenger man jo ikke bytte dette hvert år.


49. Må brannevesnet bytte utstyr? (Til toppen)

Hei. Brannvesenet må hele tiden være oppdatert på det utstyret som finnes på markedet. Vi må derfor bytte utstyr når vi ser at det vi har begynner å bli gammelt.


50. Hvordan skal dere rekke 20 branner hvis alt skjer på en gang? (Til toppen)

Hei. Hvis det starter 20 branner på en gang i Oslo, må vi ha hjelp fra nabobrannvesen for å slokke brannene. Vi har et godt samarbeid med de nærmeste kommunene som ligger rundt Oslo, så jeg er sikker på at vi skulle klart den utfordringen også. Når det er sagt, så er det veldig lite sannsynelig at det begynner å brenne på 20 steder på likt.


51. den når man har en sekk med bøker mener jeg med at på vei ut foreksempel:vis den ligger i stua og du er i badet og pusser tenner og du m+å gå forbi stua er det greit å hente den da? hilsen Radhia (Til toppen)

Hei Radhia. En skal alltid bedømme situasjonen ut i fra omfanget av en brann. Det er ikke sånn at alle skal styrte ut av huset, hvis brannen er i en startfase og lett kan slukkes. Da vil det jo være hensiktsmessig for de voksne å slukke brannen, og dermed også spare skolebøkene dine for skade. Alle barn skal uansett ikke tenke på å hente ting, men alltid ha fokus på å komme seg raskt i sikkerhet, så er det de voksnes oppgave å gjøre en innsats hvis forholdene tillater det.


52. Når man har en sekk med skolebøker som man må levere tilbake når skolen slutter. Hva skal man gjøre da? Hente bagen eller la den ligge fordi om man foreksempelvis ikke har boken som man låner fra biblioteket da må man betale. Hva skal man gjøre? (Til toppen)

Hei. Jeg går ut i fra at du tenker på hvis det skulle begynne å brenne hjemme hos deg selv, så lurer du på om du skal gå inn å hente bagen med bøker? Til det kan jeg si at du ALDRI skal gå inn i huset for å hente noe som helst i en brann. Jeg er helt sikker på at skolen ikke vil ta betalt for bøker som du ikke har fått hentet ut i en brann, da dette vil bli dekket av forsikringen til enten skolen, eller den som din familie har.


53. Hva er det med å være brannmann? (Til toppen)

Å være brannmann betyr at du har en jobb hvor du skal redde mennesker i branner eller ulykker, og samtidig slokke branner som har startet. Det er mange forskjellige oppgaver som en brannmann må løse, og det er derfor viktig at man trener hele tiden på å gjøre jobben sin best mulig. Å være brannmann er en kjempeviktig jobb, og vi trenger hele tiden nye mennesker som ønsker å jobbe som brannmenn.


54. Hve er lurt å gjøre vis ingen i huset våkner av alarmen bare jeg ? (Til toppen)

Hei. Hvis det bare er deg som våkner av alarmen, er det viktig å vekke de andre i huset også. Hvis det ikke er røyk utenfor rommet ditt, kan du gå inn til de andre soverommene å vekke de som sover. Er det røyk, må du holde deg nede på gulvet, og prøve å vekke de andre med hjelp av stemmen din.


55. hva heter de tre tilstandene som alle stoffer kan befinne seg i? (Til toppen)

Hei. De tre tilstandene som stoffer kan befinne seg i er: Fast, flytende og gassform. Et eksempel kan være vann, som både kan være rennende (flytende), fast (is), og i gassform (damp).


56. Kan dere ta tiden mens dere slokker en brann slik at vi kan få se hvor lang tid det tar? Hilsen Gudmun (Til toppen)

Hei Gudmun Tiden vi bruker på å slokke en brann avgjøres av hva som brenner, og hvor mye det brenner. Det vil derfor nesten alltid bli forskjellig slokketid på de branner vi rykker ut til. Noen ganger bruker vi sekunder, andre ganger minutter eller timer, eller vi må slokke i flere dager. Alle våre brannkonstabler er trent til å slokke branner så raskt og effektivt som mulig. En tommelfingerregel i de fleste tilfeller er at jo raskere vi får startet slokking, jo kortere tid bruker vi på å slokke en brann.


57. hei! jeg lurer på hvorfor er brann så farlig? hvorfor er politi og brann folk så tøffe? (Til toppen)

Hei. Brann er farlig fordi flammene utvikler en voldsom varme og giftig røyk. En brann tar ingen hensyn, og kan derfor ta livet av mennesker, og samtidig ødelegge store verdier. Politi og brannkonstabler er nok ikke noe tøffere enn andre mennesker. De trener på å takle de vanskelige sitasjonene de kan komme opp i, og da kan det også gi dem et litt tøffere image enn andre yrkesgrupper.


58. Hei. Jeg er en gutt på 10 år fra Bergen. Jeg er veldig interessert i brannvern og brannbiler. Hvor mange liter tar en brannbil og hvor lenge varer den? Det er en fin side. (Til toppen)

Hei. Hyggelig å høre at du liker siden vår. Fortell gjerne dine venner om den også. Når det gjelder ditt spørsmål om brannbilene, så har de normalt en vanntank på ca. 2.300 liter. Denne vil under normal bruk av et røykdykkerlag (2 mann) holde i ca 20 min. Innen den tid har man gjerne koblet seg på en vannkum, slik at en kan bruke vannet fra vannledningen i bakken, og ikke fra tanken på bilen. Uten vann på slangen får ikke røykdykkerne lov til å gå inn i en brennende bygning.


59. Hei! Vi har en brannslukkingsapparat her i leiligheten som vi har latt stå ute i balkongen i hele vinteren. Og da er spørsmålet, har den blitt ødelagt siden det har vært kaldt? Og pilen viser på den grønne siden. (Til toppen)

Å plassere slokkeutstyr ute på balkongen er ikke å anbefale. Hvis det er et skumapparat vil dette fryse og være uten effekt i en nødsituasjon. Pulverapparater er ikke så temperatursensitive som skum, men vil også kunne klumpe seg ved å stå ute i minusgrader. Det at pilen står på grønt kan like gjerne være et resultat av at fjæren har frosset fast i den posisjonen den sto i før det ble satt ut på balkongen. Her anbefaler vi at en tar apparatet med til sjekk for å forvisse seg om at det er funksjonelt. Steder for å sjekke dette finner du på vår hjemmeside: www.bre.oslo.kommune.no


60. Hvorfor kommer brannmennene til en ulykke når det er en mann som har fått hjerte stopp? (Til toppen)

Brannvesenet i Oslo rykker ut med sin redningsavdeling på alle typer ulykker. Brannkonstablene på redningsbilene har trent på hjerteredning og andre typer skader, slik at de kan gi førstehjelp, bruke hjertestarter, og mange andre ting, frem til ambulansen kommer.


61. Hva slags ting kan en ikke lagre i en fellesgarasje i blokk ? Hilsen Mia (Til toppen)

Fellesgarasjer er av mange oppfattet som fine steder å lagre alt mulig rart i. I Oslo har Brann- og redningsetaten gitt rettningslinjer på at garasjeplass kun skal brukes til å lagre gjenstander som har med bilen å gjøre. Dette innebærer ett sett med hjul, takgrind/skiboks og annen rekvesita som tilhører bilen. Utover dette skal det ikke være brennbare materialer lagret i en fellesgarasje. NB!Brennbare vesker skal ikke oppbevares i garasjen. Du kan finne mer informasjon på våre hjemmesider: www.bre.oslo.kommune.no


62. jeg vil bli brann vesen. (Til toppen)

Går ut i fra at du mener at du vil bli brannkonstabel. For å jobbe som brannkonstabel må du være ferdig med videregående skole, militærtjenesten, og samtidig ha en videreutdanning innenfor enten håndtverkerfag eller annen studieretning som tilsier at du kan ha kvaliteter som brannkonstabel. Du må videre være i fysisk god form og kunne vise til en plettfri vandelsattest fra Politiet. Vi ønsker deg lykke til på veien, så håper vi at du en dag søker på jobb i Brann- og redningsetaten.


63. Hvor ofte må dere ut for å slokke brann? Hilsen Elisabeth (Til toppen)

Brann- og redningsetaten rykker ut ca. 11.000 ganger i løpet av ett år. Av disse utrykningene er ca. 2.000 av dem for å slokke/etterslokke branner i en eller annen form. Videre er det ca. 3.700 falske eller unødige alarmer. Det blir mange turer på våre brannkonstabler.


64. Hvordan melder jeg meg på agent110? Lisa (Til toppen)

Agent 110 er ikke noe en kan melde seg på ennå. Foreløpig er det kun en nettside som skal gi barn en mulighet til å lære mer om brannsikkerhet. Det kan godt være at vi lager en Agent 110 klubb på et senere tidspunkt, men vi må ta en ting av gangen. Håper uansett at dere liker siden vår sånn som den er i dag, så skal vi sørge for å oppdatere med nye spill, quiz og informasjon utover året.


65. Hva heter brannsjefen i Oslo? (Til toppen)

Brannsjefen i Oslo heter Jon Myroldhaug.


66. Hvor mange røykvarslere må man ha hjemme? (Til toppen)

Alle skal ha minimum 1 fungerende røykvarsler i sin bolig. Denne skal høres i alle lukkede rom. Brannvesenet anbefaler at man monterer flere røykvarslere i boligen (f.eks soverom og stue) som er koblet sammen (seriekoblede). Da øker man muligheten for en så tidlig varsling som mulig, og samtidig sørger man for at alle hører varselet uansett hvor i boligen man befinner seg.


67. Finnes det brannstasjoner i Stavanger (Til toppen)

Ja. Brannstasjonen i Stavanger er en del av Brannvesenet Sør-Rogaland IKS som består av 13 brannstasjoner fordelt på 9 nabokommuner.


68. Hva må til for å starte en brann? (Til toppen)

En brann inneholder altid 3 ingredienser som vi kan kalle for en branntrekant. Dette er varme (levende lys, lighter, fyrstikker, elektrisitet) brennbart materiale (trevirke, klær, møbler, stoffer, plastikk osv) og oksygen (luft). For å slokke en brann fjerner vi en av sidene i trekanten.


69. Hva er en brann? (Til toppen)

En brann er en prosess hvor et materiale avgir en gass når det blir varmet opp til en viss temperatur. Dette kalles pyrolyse. Gassen antennes så av en tennkilde f.eks: flamme, gnister, glør, elektrisitet eller selvantenning. Når du ser en vedkubbe brenne i peisen, er det ikke selve kubben som brenner, men gassen som kubben avgir på grunn av varmen rundt den. Det er derfor en kan se en blå flamme under den gule flammen (akkurat som på en lighter). På samme måte som en vrir om en klut, vil vedkubben litt etter litt bli mindre og mindre da veske og gass presses ut av den, helt til det ikke er noe mer igjen. Litt rart å tenke på, men slik fungerer en brann.


70. Hva heter brannsjefen i Bergen? Hilsen en fra Bergen. (Til toppen)

Brannsjefen i Bergen heter Helge Eidsnes


71. Hva er røyk? (Til toppen)

Røyken oppstår som en del av en forbrenningsprosess. Akkurat som når vann koker og det kommer damp (vannet fordamper) kan en si at røyken er resultatet av en fordampning av det materialet som brenner. Jo mørkere røyken er, jo flere brennbare ting (gasser/partikler) inneholder den. Dette kalles en ufullstendig forbrenning.


72. Hvorfor er Oslo så utsatt for branndøde i forhold til antall innbyggere. Altså i forhold til snittet per innbygger i Norge? (Til toppen)

Oslo er den byen i Norge hvor det bor flest mennesker. En regner ca. 560.000 innbyggere. I tillegg pendler ca 100.000 til Oslo hver dag for å jobbe. Med så mange mennesker ligger ikke Oslo høyt på statistikken pr. innbygger, men heller veldig lavt. I 2008 var det noen spesielle hendelser som krevde mange menneskeliv. Da var tallet forholdsvis høyt med 16 omkommede. I 2009 var det 3 mennesker som omkomm i brann i Oslo. Det er 3 for mange, men et veldig lavt snitt hvis en tenker over hvor mange som bor i Oslo. Vårt mål er at ingen skal omkomme i branner. Det håper vi denne nettsiden skal være med å bidra til også. Jo større kunnskap en får om brann og hva som kan forebygge brann, jo mindre sjanse er det jo for at noe går galt...


73. Jeg heter (anonymisert) og bor i nordre frogn og jeg pleier og tenke mye på om det skulle begynne en brann hjemme når jeg er på skolen og hos oss i nordre frogn er det ikke mange steder brannvesen er til stede når det har skjedd med noen. brannvesene bor langt bort fra oss. De bor i drøbak så jeg synes det er vemlig og tenke på om brannvesen ikke er til stede når noe skjer. (Til toppen)

Skjønner godt at det kan være litt vemmelig å tenke på at det vil ta lang tid før brannvesenet kommer, skulle det skje noe galt. Men da er det viktig at dere er flinke i familien til å tenke på de tingene som kan sørge for at det ikke skjer en brann. Det finnes også noe som heter automatiske slokkeanlegg, som vil spyle vann eller vanntåke på en brann uten at det trenger å være noen hjemme. På den måten vil en brann kunne slokkes eller i verste fall begrenses, helt til brannvesenet når fram til hjemmet ditt. Det er fint om du tar din bekymring opp med resten av familien, slik at du ikke måtte gå å bekymre deg over dette lenger.


74. har dere noen filmer eller videoklip om brann? vi vil se hva som skjer! vi har sett en når det var en brann mann på skolen om et juletre med levende lyr og 5 sek etterpå sto hele rommet i brann det var et ganske kult klipp men det så skummelt ut!!!! hilsen vi som vil se klipper!!!!! (Til toppen)

Det er sikkert mange som har lyst til å se klipp av branner osv. Men vi må være litt forsiktige med hva vi legger ut på denne siden, da vi ikke ønsker å skremme de som går inn på barnesidene våre. Dette får vi vurdere fortløpende, så kan det være det kommer noen klipp utover våren på Agent 110.


75. Hvordan kommer mannskapene så fort i klærne, bilene og ut til folk? (Til toppen)

Dette skyldes at vi er veldig flinke til å øve. Vi har alle klærne stående ved siden av bilene, slik at man bare kan tråkke inn i skoene og dra på seg buksa. Jakken henger på bildørene, så den går det også fort å ta på seg. Vi har et mål om at vi ikke skal bruke mer enn 45 sekunder før vi kjører ut fra stasjonen. Når det gjelder utrykningskjøring på veien, har vi stor hjelp av blålys og sirenene, og at sjåførene er veldig gode på å velge den raskeste veien til skadestedet.


76. Hvor mange pipebranner har dere hatt siden jul? (Til toppen)

Siden 1.januar 2010 er det rapportert om 41 pipebranner i Oslo.


 

 
  

Send inn ditt spørsmål. Vi vil besvare det så fort vi kan og legger ut svaret på denne siden
 
 
 
   
   
 
   
Brann- og redningsetaten
E-post: agent110@bre.oslo.kommune.no
Ansvarlig redaktør: Ida Løfsgaard Kojedahl, Redaktør: Eirik Jagmann